Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΧΛΑΜΥΔΙΑ


ΧΛΑΜΥΔΙΑ
Τα χλαμύδια αποτελούν την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στις ΗΠΑ. Παρ’ ότι προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τη γονόρροια (άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη), τα συμπτώματα αυτά στην χλαμυδιακή λοίμωξη είναι πιο ήπια ενώ οι επιπλοκές από την λοίμωξη αυτή είναι σημαντικότερες και μακροχρόνιες.
Ο τράχηλος της μήτρας είναι το πιο κοινό σημείο της μόλυνσης στη γυναίκα. Μόνο το 50% των γυναικών με τραχηλίτιδα από χλαμύδια έχουν συμπτώματα, καθιστώντας την λοίμωξη ύπουλη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κολπικά υγρά, ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή κοιλιακό πόνο. Επίσης, μπορούμε να έχουμε πόνο κατά την επαφή ενώ πόνος χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να είναι σημάδι πρώιμης πυελικής φλεγμονής.
Η διάγνωση γίνεται εύκολα με καλλιέργεια. Η εξέταση έχει μεγάλη ευαισθησία και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 24 με 48 ώρες.
Τα χλαμύδια στις γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν σε μία σοβαρότερη λοίμωξη, την πυελική φλεγμονώδη νόσο, ή πιο κοινά γνωστή ως σαλπιγγίτιδα. Το 30% των γυναικών με χλαμύδια στον τράχηλο θα αναπτύξουν αυτήν την φλεγμονή αν δεν πάρουν θεραπεία. Αυτή η λοίμωξη θα προκαλέσει βλάβη στις σάλπιγγες, κάτι που θα επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας και θα αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντική εξωμήτριο κύηση. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 25 να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο για χλαμύδια. Επιπλέον, κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να ελέγχεται επί υποψίας ύπαρξης τραχηλίτιδας. Θα πρέπει να ελέγχονται, επίσης, γυναίκες με συπτώματα από το ουροποιητικό, όπως συχνουρία ή τσούξιμο στην ούρηση.
Η θεραπεία είναι απλή και περιλαμβάνει κυρίως δύο εναλλακτικά σχήματα με αντιβίωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να θεραπεύεται και ο σύντροφος ενώ δεν πρέπει να συμβαίνει επαφή μέχρι και μία εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας και των δύο συντρόφων.
Οι ασθενείς που κάνουν σωστά την θεραπεία δεν χρειάζεται να επανεξετάζονται, παρά μόνο αν είχαν συμπτώματα τα οποία συνεχίζονται.
Συμπερασματικά, η χλαμυδιακή λοίμωξη στη γυναίκα είναι μία ύπουλη κατάσταση που μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές. Για το λόγο αυτό, πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν το ενδεχόμενο της λοίμωξης αυτής και να μην είμαστε φειδωλοί με την εξέταση και την θεραπεία σε νέες γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου